• +36 70 347 44 47
  • denesevi@denesevi.hu

Amikor egy férfit veszteség ér

Zokog, némán tűr, őrjöng, túlkompenzál (agyonissza, agyondolgozza, kizsigereli magát). Sokféle módot talál a férfi vesztesége(i) valamiféle kifejezésére. A környezet mindeközben inkább három lépés távolságot tart tőle, nehogy megzavarja ezt az amúgy is viharos létállapotot.

 

De hova vezet mindez? Hogyan lesz a tagadásból düh, a dühből fájdalom, a fájdalomból apátia, és végül az apátiából elfogadás? Azaz hogyan zajlik egy férfi gyász (elengedési) folyamata?

Míg a nő, jellegéből adódóan befogadó, alakadó, majd elengedő – ahogyan a gyermekáldás folyamata is mutatja (férfi befogadása, pocak növekedése, szülés), addig a férfi – szintén jellegéből adódóan – nagyjából egy utat ismer: előre.

Nyílegyenesen vágtat végig az életen, eredmények után kutatva. A férfit alapvetően eredményei alapján ítéljük meg, és kevésbé jelleme, jó cselekedetei alapján. Így ha veszteség éri, nemcsak a belső, hanem a külső kényszer és elvárás hatására is, rosszabbul éli azt meg.

 

Így a férfinek tanulnia kell az elengedést. Megengedni magának a veszteségeket. Hogy az is rendben van.

 

Mert a dolgok természetes rendje a veszteség. Minden veszteséggel tapasztalatot szerzünk: mit adott, amíg volt, mit tettünk helyesen és min kellett volna változtatni, mit tanultunk általa, és mi az, amit a következőkben már másképpen tennénk. Ezt úgy hívom, a veszteség megtanít az Ég felé tekinteni.

 

Ahogyan a sötétség a fény fontosságára hívja fel a figyelmet, úgy a halál/a veszteségek az élet igazán fontos dolgaira. Hogy még életedben rendezd a kapcsolatot a családoddal. Hogy mondd ki, ami benned van. Hogy vedd elő a bátorságod szeretni, őszintének lenni, kitartani, felismerni, ha valami nem úgy sikerült, magadnak és a másiknak új esélyt adni. Sosem késő meglátni a fényt, és az élet igazán fontos dolgait.

 

Mert ha zokogsz, némán tűrsz, őrjöngsz, túlkompenzálsz, nem történik meg a valódi változás. Nem mész végig a gyászfolyamaton, és a felismerés sem születik meg (mit adott, mit tanított). Merj hát végigmenni a folyamaton, ez természetes.

S egy utolsó tanács: cseréld ki a szótáradban a veszteséghez kötődő kudarc szót tapasztalatra. 180 fokot fordul majd a világ. S a mocsárból a piramis tetejére érsz. Abba a magaslatba, ahol mindent átlátsz és minden értelmet nyer számodra.

Iratkozz fel a hírlevelemre

Hogy ne maradj le semmiről

További cikkek a bolgomról

A férfi egy lúzer

Akár kérdőjelet is tehetnék a fenti cím végére. De szándékosan nem teszem. Döbbenetes látni, miként törik meg a nők a férfiakat, s hogy azok hogyan hajtják igába fejüket.

Gondolatébresztő mindenkinek. Nem csak Férfiaknak…

Olvass tovább »

(H)ősember

Csak egy betű, de micsoda különbség! Te a hős- vagy az ősember mintáját követed? Elsőre egyértelműnek tűnhet, de vajon tényleg az? Te hős vagy, vagy inkább az ősi minta szerint élsz?

Olvass tovább »

Amikor egy férfit veszteség ér

error: Content is protected !!